Bemutatkozás

Nagybajom város minden szempontból legnagyobb intézménye, a Nagybajomi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola  és Kollégium. Alapítója a hajdani Nagyközségi Tanács, 1948-ban. Az elmúlt évtizedekben, bármilyen nehezek voltak is azok politikailag, erkölcsileg, anyagi erőforrásokat tekintve, iskolánk mindig képes volt felül emelkedni a problémákon.

Több épületben folyt az oktatás, nem egy tanévben szükségtantermekben (pl. a könyvtár, református iskola, Templom utcai katolikus iskola épületében).
Az 1964-től, 1970-ig terjedő időszakban gimnázium is része volt iskolánknak, számtalan, itt érettségizett nagybajomi fiatal tanulhatott tovább főiskolán, egyetemen. Jelenlegi tanáraink között is vannak egykori nagybajomi gimnazisták. A gimnázium, feladata ellátásához igényelte a diákotthon kialakítását, ezért 1966-ban, az akkori főépület mellett kialakították a mai kollégiumunk elődjét. 1984-ben felépült a Kossuth Lajos utcában az „új iskola” épülete, sajnos az akkori technikai színvonalon, amely az óta is gondot jelent iskolánk vezetésének és a fenntartónak egyaránt. A régi épületet 1997-ben felújították, bővítették, korszerűsítették.